Descoperirea neaşteptată care ar putea redefini cosmeticele viitorului

  • Cercetătorii au identificat 22 de compuşi cu potenţial anti-îmbătrânire, proveniţi din bacteriile intestinale ale peştilor dorada roşie şi dorada cu cap negru.
  • Doi compuşi au redus semnificativ activitatea colagenazei, enzima care degradează colagenul, iar trei compuşi au demonstrat capacitatea de a inhiba tirozinaza, responsabilă de hiperpigmentare.
  • Activitatea anti-îmbătrânire a compuşilor s-a menţinut stabilă timp de şase zile sub expunere la căldură şi lumină UV, făcându-i candidaţi ideali pentru utilizarea în produse cosmetice.
Urmărește
1717 afișări
Imaginea articolului Descoperirea neaşteptată care ar putea redefini cosmeticele viitorului

Sursa foto: DALL-E

Într-un studiu publicat recent în ACS Omega, cercetătorii de la Universitatea Sungkyunkwan din Seul au descoperit că compuşii găsiţi în intestinele a două specii de doradă - dorada roşie şi dorada cu cap negru - ar putea fi ingrediente promiţătoare pentru produsele de îngrijire a pielii împotriva îmbătrânirii, conform New Atlas. Studiul s-a concentrat pe metaboliţii produşi de bacteriile din intestinele peştilor şi a examinat efectele acestora asupra a două enzime asociate cu îmbătrânirea pielii: colagenaza, legată de formarea ridurilor, şi tirozinaza, implicată în pigmentarea pielii.

Colagenaza este o enzimă care descompune colagenul, o proteină esenţială pentru menţinerea elasticităţii şi grosimii pielii. Activitatea excesivă a acestei enzime poate duce la apariţia ridurilor şi la pierderea fermităţii pielii. Tirozinaza este implicată în producerea melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, iar activitatea sa excesivă poate provoca hiperpigmentare, ducând la pete de vârstă şi un ton neuniform al pielii.

Cercetătorii au izolat 22 de compuşi din bacteriile intestinale ale peştilor şi au testat efectele acestora asupra acestor enzime. Ei au descoperit că doi compuşi au inhibat semnificativ activitatea colagenazei în celulele de şoareci cu mai mult de 30%, fără a provoca vreun prejudiciu celulelor. În plus, trei compuşi au demonstrat proprietăţi de iluminare a pielii prin inhibarea activităţii tirozinazei. Un compus, în special, a prezentat o rată de inhibare de 13,7%, depăşind restul, care au avut rate de inhibare de 6,7% şi 1,8%. Activităţile acestor compuşi s-au dovedit a fi stabile la căldură şi lumină UV timp de până la şase zile.

Descoperirile sugerează că aceşti compuşi derivaţi din intestinele peştilor ar putea fi candidaţi promiţători pentru dezvoltarea agenţilor anti-rid şi de iluminare a pielii în produsele cosmetice viitoare. Această lucrare contribuie la creşterea studiilor care explorează sursele naturale pentru soluţiile de îngrijire a pielii, evidenţiind potenţialul vieţii marine de a contribui la inovaţiile în domeniul sănătăţii şi frumuseţii.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici